20 yılı aşkın süredir ilk “aşırı” güneş fırtınası: Almanya'da Kuzey Işıkları

vıcık

New member
ABD'li bir yetkiliye göre, Dünya'da ilk “aşırı” güneş fırtınası 2003'ten bu yana kaydedildi. Amerika Birleşik Devletleri Meteoroloji ve Oşinografi İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi, beş seviyeli ölçekte beşinci seviyedeki güneş fırtınasının Cuma akşamı (yerel saat) gözlemlendiğini söyledi. Güneş fırtınasının hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Avrupa'da güneş fırtınası etkileyici kuzey ışıkları üretti, ancak aynı zamanda bozulma uyarıları da vardı.

Güneş fırtınası: Kuzey ışıkları Aurora borealis Almanya'nın her yerinde görülebilir


NOAA, GPS, elektrik şebekeleri, uzay aracı, uydu navigasyonu ve diğer teknolojilerin etkilenebileceğini söyledi. Yetkililer olası aksaklıklara karşı önlem almaları için uydu ve elektrik şebekesi operatörleri ile havayollarını bilgilendirdi.

#Kuzey ışıkları üstünde #Wolfsburg. Memleketimde böyle bir şey göreceğimi hiç düşünmezdim. pic.twitter.com/tMB7aKKVyt

— Marcel K (@marcel1945k) 11 Mayıs 2024
Olası aksaklıkların yanı sıra güneş fırtınaları da etkileyici kuzey ışıkları üretiyor. Bunlar bazen normalde gözlemlenebilecekleri bölgelerden önemli ölçüde daha güneyde görülebilir. Kuzey Işıkları (Aurora borealis), Dünya atmosferindeki bir güneş fırtınasından kaynaklanan elektrik yüklü parçacıklardan oluşan bir bulut tarafından yaratılır.

Çok sayıda kullanıcı kuzey ışıklarının fotoğraflarını çevrimiçi ağlarda paylaştı. Alman Hava Durumu Servisi (DWD), Cumartesi gecesi Offenbach ve Frankfurt am Main üzerinde kuzey ışıklarını gösterdiği bildirilen görüntüleri yayınladı.

NOAA'ya göre “aşırı” olarak sınıflandırılan beşinci kategoriye en son Ekim 2003'te Cadılar Bayramı fırtınaları sırasında ulaşıldı. O dönemde İsveç'te elektrik kesintileri olmuş, Güney Afrika'da transformatörler hasar görmüştü.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.