Dünyada ilk vaka: Mors kuş gribinden öldü

vıcık

New member
Bir araştırmacıya göre, Norveç'in Svalbard adası grubunda ölü bulunan bir mors kuş gribinden öldü. Norveç Kutup Enstitüsü'nden bilim adamı Christian Lydersen Pazartesi günü AFP'ye verdiği demeçte, “Bir deniz aygırında ilk kez kuş gribi tespit edildi” dedi. Hopen adasında bulunan hayvandan alınan numunenin bir Alman laboratuvarında incelenmesi sonucunda kuş gribi teşhisi konuldu.

Ancak Lydersen, numunenin H5N1 mi yoksa H5N8 patojeni mi olduğunu belirlemek için çok küçük olduğunu söyledi.

Kuş gribi: Kutup ayılarının enfeksiyon kapma riski var mı?


Geçen yıl, Norveç anakarası ile Kuzey Kutbu'nun hemen hemen ortasında yer alan Svalbard'da altı ölü mors bulunmuştu. Lydersen, bazılarının kuş gribi hastası olmasının “olası bir ihtimal olmadığını” söyledi. Morslar iki tona kadar ağırlığa sahip olabilir ve çoğunlukla balık ve deniz ürünlerini yerler. Bazen deniz kuşlarını da yerler.

Lydersen, morsların yaz aylarında buz kütlelerinin eridiği dönemde bir araya gelme eğiliminde olmaları nedeniyle gelişmeleri izlemenin önemli olduğunu söyledi. Kutup ayılarının enfekte bir mors leşini yemeleri durumunda da enfeksiyon riski vardır.

Kuş gribi 2020'den bu yana özellikle çiftlik hayvanları arasında önemli ölçüde yayılmıştı. ABD yetkililerine göre Alaska'da bir kutup ayısı enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti. Antarktika araştırmacılarına göre, kuş gribi patojenleri nedeniyle Güney Amerika'da binlerce deniz memelisi şimdiden öldü.