Katalog ile satış nedir ?

Serkan

New member
Katalog ile Satış Nedir? Farklı Kültürlerden Bir Bakış

Selam dostlar,

Geçen gün bir arkadaş ortamında “katalogla satış yapıyorum” diyen birine kulak misafiri oldum. Aramızdaki bazıları hemen “Aa, Avon gibi mi?” dedi, bazıları ise hâlâ katalogla satışın ne olduğunu bilmediğini itiraf etti. Ben de bu konuya biraz daha yakından bakmak istedim. Malum, katalogla satış hem yerel hem de küresel düzeyde farklı şekillerde uygulanıyor. Merak ettim: Acaba farklı kültürlerde katalogla satış nasıl algılanıyor? Kimler bu sistemi tercih ediyor ve neden?

Katalog ile Satış Nedir?

Kısaca tanımlamak gerekirse, katalog ile satış; ürünlerin bir katalogda – basılı ya da dijital – tanıtıldığı, alıcıların bu katalogdan seçim yaptığı ve ürünlerin doğrudan satış temsilcisi ya da şirket aracılığıyla temin edildiği bir satış modelidir. Geleneksel mağazacılığın dışında, daha çok ilişki ağına dayalı bir sistemdir.

Ama işte tam da burada konu derinleşiyor. Çünkü bu sistemin nasıl işlediği; kültürel alışkanlıklara, toplumsal değerlere ve hatta cinsiyet rollerine göre çok değişebiliyor.

Türkiye’de Katalogla Satış: Mahalle Kültürü ve Kadın Dayanışması

Türkiye’de katalogla satış dendiğinde çoğu insanın aklına doğrudan kadınlar geliyor. Özellikle kırsal ve yarı-kentsel bölgelerde bu model, kadınlar için bir sosyalleşme ve ekonomik özgürleşme aracı.

Komşular arasında katalogdan ürün göstermek, çay içerken kremleri anlatmak ya da ev toplantılarında parfüm tanıtımı yapmak; hem güvene dayalı bir satış biçimi yaratıyor hem de kadınların birbirine destek olduğu bir yapı oluşturuyor.

Kadınlar bu sistemi sadece bir gelir kapısı olarak değil, aynı zamanda sosyal bir alan olarak da görüyor. Katalogla satışta en başarılı olanlar da genellikle bu ilişkisel ağı iyi yöneten kadınlar oluyor.

Erkekler ise genelde katalogla satışı bireysel kazanç açısından değerlendiriyor. “Ne kadar kazandırır?”, “Yatırım getirisi ne olur?” gibi sorular onların ana odağı. Kadınlarsa, “Komşum da alsın, kızı da beğensin, birlikte kullanalım” şeklinde daha paylaşımcı bir perspektifle yaklaşıyor.

ABD ve Batı Kültürlerinde Katalog Satışın Dönüşümü

Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde katalogla satış, özellikle 1980’ler ve 90’larda dev bir sektör hâline geldi. Mary Kay, Tupperware, Avon gibi markalar ev toplantılarında, arkadaş buluşmalarında satış temsilcileri aracılığıyla yaygınlaştı.

Burada ilginç olan, sistemin oldukça profesyonelleşmiş olması. Katalog temsilcileri adeta mini girişimciler gibi çalışıyor. Erkekler de bu sistemde daha çok yer alıyor ama genellikle liderlik pozisyonlarında. Kadınlar ise sosyal çevrelerini satış için bir kanal olarak kullanıyorlar.

Batı kültürlerinde başarı odaklılık ön planda. Bu nedenle erkekler “liderlik basamaklarını tırmanma” hedefiyle sisteme dahil oluyor. Kadınlarsa işin hem ekonomik hem de toplumsal boyutunu benimsiyor. “Çocuğumla ilgilenirken çalışabilirim”, “Evden para kazanabilirim” gibi çok yönlü gerekçeler devreye giriyor.

Asya’da Katalog Satış: Aile ve Kolektiflik Ön Planda

Asya kültürlerinde ise işin rengi biraz daha farklı. Japonya, Güney Kore ya da Çin gibi ülkelerde katalogla satış, genellikle aile içi ve kolektif yapı içinde yürütülüyor. Burada bireysel başarıdan çok, topluluğun çıkarı öncelikli.

Özellikle Çin’de WeChat üzerinden yürütülen dijital katalog satışları, hem arkadaş çevresine hem de iş bağlantılarına hitap ediyor. Kadınlar bu sistemde hem annelik hem iş kadını rollerini dengede tutmaya çalışıyor.

Erkekler ise daha çok teknoloji odaklı, dijital platformlardan satış yapmayı tercih ediyor. Onlar için sistemin güvenilirliği, iş modeli ve büyüme potansiyeli daha ön planda. Yani bireysel strateji ve vizyon yine ağır basıyor.

Katalogla Satışta Küresel ve Yerel Dinamikler

Günümüzde artık kataloglar sadece kâğıt değil, dijital ortama da taşındı. Instagram, WhatsApp, TikTok gibi platformlar üzerinden “dijital kataloglar” yayılıyor. Ancak bu dijitalleşme her toplumda aynı hızda ya da aynı biçimde gelişmiyor.

Mesela Avrupa’da insanlar daha bireyselci olduğu için katalogla satışta “yakınlık” ilişkisi kurmak zor olabiliyor. Türkiye, Latin Amerika ve bazı Asya ülkelerinde ise sosyal bağlar üzerinden satış yapmak daha doğal ve etkili oluyor.

Yani katalogla satış, sadece ürün pazarlamak değil; aynı zamanda kültürel kodlara uygun davranmak anlamına geliyor.

Forumdan Soru: Sizin Kültürünüzde Katalogla Satış Ne İfade Ediyor?

Benim bu konuda düşüncem şu: Katalogla satış aslında sadece bir ticari model değil, aynı zamanda toplumun nasıl ilişki kurduğunu, kadın ve erkeğin iş hayatına nasıl yaklaştığını da gösteren bir ayna.

Peki siz ne düşünüyorsunuz?

* Sizin çevrenizde katalogla satış yapan var mı?

* Bu kişilerin yaklaşımı sizce bireysel başarı mı, toplumsal paylaşım mı?

* Erkekler ve kadınlar bu sisteme aynı şekilde mi yaklaşıyor?

Yorumlarınızı merakla bekliyorum. Hadi birlikte bu sosyal ticaret meselesine biraz daha yakından bakalım.

Sevgilerle,

Bir meraklı forum üyesi :)