Start stop faydalı mı ?

Serkan

New member
Start-Stop Yöntemi: Faydaları ve Zorlukları Üzerine Bir Hikaye

Herkese merhaba! Bugün bir arkadaşımın, hayatını değiştirdiğini söylediği bir yöntemle ilgili bir hikaye paylaşmak istiyorum. Belki de bu yöntem, sizlerin de hayatına dokunabilir diye düşündüm. Konumuz “Start-Stop” yöntemi. Belki duymuşsunuzdur ya da belki de bu terimi ilk kez duyuyorsunuz. Bu yöntem, hayatımızda yapmamız gereken şeyleri başlatmak ya da bırakmamız gereken şeyleri durdurmak üzerine kurulu. Ne kadar basit görünse de, aslında derin bir anlam taşıyor. Gelin, bu yöntemin faydalı olup olmadığını birlikte tartışalım ve hikayemize göz atalım.

Bir Kadın ve Bir Erkek: İki Farklı Bakış Açısı

Anna ve Murat, birbirini çok seven ama farklı bakış açılarına sahip iki arkadaştı. Anna, her zaman duygusal bir bakış açısına sahipti. Murat ise çözüm odaklı ve stratejik düşünmeyi seven, hayatını mantıklı adımlarla planlayan bir insandı. Bir gün, Anna ve Murat birlikte bir kahve içiyorlardı. Anna, son zamanlarda hissettiği huzursuzluğu ve kararsızlıkları dile getirirken, Murat ona önerdiği yöntemi sormadan önce dikkatlice dinledi.

“Son zamanlarda yaptığım bazı şeylerin hayatımı ne kadar kısıtladığını fark ettim,” dedi Anna. “Bunları değiştirmem gerekiyor, ama nereden başlayacağımı bilmiyorum. Hep bir şeylere başladım ama hep aynı noktada takıldım.”

Murat, gözlerini hafifçe kısıp düşünmeye başladı. “Bazen başlaman gereken şeyleri belirlemek, durman gereken şeylere karar vermekten daha zor olabilir,” dedi. “Ama Start-Stop yöntemiyle bir değişim başlatabilirsin. Start-Stop, sadece neyi başlatacağını değil, aynı zamanda neyi bırakman gerektiğini de anlatır.”

Start-Stop Yöntemi Nedir?

Murat’ın söyledikleri oldukça dikkatini çekmişti Anna’nın. Start-Stop yöntemi, basit bir düşünme tekniği gibiydi:
- Start (Başlat): Hayatınızda başlamak istediğiniz, sizi ileriye taşıyacak olumlu alışkanlıkları ve davranışları belirleyin.
- Stop (Durdur): Hangi alışkanlıkların, düşünce biçimlerinin veya davranışların sizi engellediğini, size zarar verdiğini fark edin ve bunları bırakın.

Murat, bu yöntemin basitliğine rağmen çok güçlü bir etkiye sahip olduğuna inanıyordu. Çünkü bazen ne yapacağımızı bilmek kadar, neyi durduracağımızı da öğrenmek gerekiyor. “Bazı şeyleri bırakmak, bazı yeni şeylerin başlangıcını mümkün kılar,” demişti. Anna, bu düşünceyi kafasında dönüştürmeye çalıştı.

Erkeklerin Stratejik Perspektifi: Çözüm ve Sonuç Odaklı Yaklaşım

Murat, kadınların bazen duygusal olarak ağırlaşan durumlara daha fazla odaklandığını düşünüyordu. Bu yüzden Start-Stop yönteminin özellikle erkekler için de çok faydalı olacağını düşündü. Erkekler genellikle somut adımlar atmaya, net çözümler üretmeye daha yatkındır. Murat, Start-Stop yöntemini günlük hayatta nasıl uyguladığını Anna’ya anlatmaya başladı.

“Ben her hafta işimi ve kişisel hayatımı gözden geçiriyorum. Hangi projeleri daha etkili hale getirebilirim, neleri daha az stresli yapmak için durdurmalıyım, bunları net bir şekilde belirliyorum. Başlamak ve durdurmak arasında bir denge kurmak bana hem kontrol hissi veriyor hem de daha verimli olmamı sağlıyor. Başlatmak istediğim şeyleri listeleyip, sonrasında ‘bu işi artık bitiriyorum’ diyerek durmam gereken şeyleri netleştiriyorum. Bu bana net bir yön veriyor.”

Murat, bu yöntemi hayatında daha önce defalarca uygulamış ve çok fayda gördüğünü hissetmişti. Bu yaklaşım, ona işleri hızla ve mantıklı bir şekilde çözme becerisi kazandırmıştı. Anna, bu açıklamadan sonra Murat’ın ne kadar çözüm odaklı olduğunu fark etti.

Kadınların Empatik Perspektifi: Değişim ve Kendi İhtiyaçlarını Anlama

Anna, Murat’ın söylediklerine katılsa da, Start-Stop yönteminin bazen kadınlar için daha duygusal bir dönüşüm olabileceğini düşündü. Kadınlar, genellikle daha empatik bir bakış açısına sahip olup, değişimin duygusal yönleriyle de ilgilenirler. Anna için, sadece bir alışkanlık başlatmak ya da bir şeyi durdurmak değil, bunun kendisiyle olan ilişkisini nasıl değiştireceği önemliydi.

“Bunu nasıl daha duygusal bir şekilde ele alabilirim?” diye düşündü Anna. “Mesela, sürekli kendimi eleştirdiğimde işlerimi doğru yapamadığımı hissediyorum. Bu yüzden, bazen ‘kendime izin ver’ demek gerekiyor. Kendimi eleştirmekten durmam ve bu sayede daha huzurlu bir şekilde ilerleyebilirim. Bu sadece bir şeyleri bırakmak değil, aynı zamanda duygusal olarak daha sağlıklı olma yolunda bir adım atmak.”

Anna, Start-Stop yöntemini daha çok kendisini anlamak ve kendi sınırlarını keşfetmek için kullanmaya karar verdi. Bu yöntem, onun duygusal dünyasında daha büyük bir anlam taşımıştı. Hangi alışkanlıkların ona kendini iyi hissettirdiğini, hangi alışkanlıkların ise onun içsel huzurunu bozduğunu ayırt etmek istiyordu.

Sonuç: Start-Stop Yöntemi Gerçekten Faydalı Mı?

Sonunda, Anna ve Murat, Start-Stop yönteminin kendilerine nasıl bir yol açabileceğini tartışmaya devam ettiler. Murat, bu yöntemi daha çok pratik bir çözüm olarak görürken, Anna, bunun sadece bir alışkanlık değiştirme değil, duygusal bir dönüşüm olduğunu fark etti.

Peki, Start-Stop yöntemi gerçekten faydalı mı? Hem erkekler hem de kadınlar farklı bakış açılarıyla bu soruya farklı cevaplar verebilir. Murat, bunun verimli ve stratejik bir yöntem olduğunu savunuyor, Anna ise bunun bir içsel farkındalık ve duygusal sağlığına da katkı sağladığını düşünüyor.

Hikayemizi okuduktan sonra, sizler de Start-Stop yöntemini hayatınıza dahil etmeyi düşünür müsünüz? Hangi alışkanlıkları başlatmak, hangilerini durdurmak istersiniz? Yorumlarınızı bizimle paylaşarak, hep birlikte tartışmayı daha da derinleştirebiliriz.