Tekstil piyasası girmek mantıklı mı?

Kenan

Member
Ticaret yapmak istiyorum diyorsanız işte size en çok yapılan ticari işlerden örnekler
Ticaret yapmak istiyorum ne yapabilirim diye düşünüyorsanız bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Ticaret yapmak her zaman karlı ve bereketlidir. İş ahlakı iyi olan kişiler Ticaret hayatında çok başarılı olabiliyorlar. Bu yüzden ilk gereken dürüst ve güvenilir olmaktır. Ticaret hayatındaki en sıkıcı konu ise para yönetimidir. Çek, senet ve benzeri gibi evraklar yüzünden para yönetimi umduğunuzdan zor olabilir. Veresiye ticaret ise karşılıklı güveni gerektirir ve aşırıya kaçmak sizi iflasa doğru sürükleyebilir. Bu yüzden ticari konularda piyasayı okumayı bilmeli ve mutlaka iş planı yapmalısınız.

Birkaç küçük uyarıdan sonra gelelim ticaret yapmak istiyorum konusuna ; Ticaret yapmak için mutlaka sermayeniz olması gerekli. Sıfırdan ticaret yapmak zor ve risklidir. Bu sebeple ticaret yapılacak ürünleri bulurken aynı zamanda müşterileri de bulmanız gereklidir.

Ticaret yapmak için resmi bir şirketiniz olması gereklidir. Fatura kesmek ve kdv oranları gibi konular hakkında bir muhasebe uzmanına danışabilir ve kurulum aşamalarında yardım alabilirsiniz.

Ticaret yapmak isteyenler için fikirler
Tekstil piyasasında toplu ürünler alıp satmak karlı bir ticaret işidir. Sizlere kısa bir örnek vererek durumu anlatalım. Anlattığımız kişi ve yaptığı ticaret gerçektir. Kişinin ismi İbrahim beydir. İbrahim bey İstanbul tekstil piyasasında kazak ürünleri üreten bir firmanın sahibi. Firma ürettiği kazakları yıllardır Anadolu’da ki giyim mağazalarına ve butiklere toptan olarak satıyor. Yıllar içerisinde 400 bayiye ulaşan firma her ay düzenli olarak müşterilerine uğrayıp siparişler alıyor ve üretilen kazakları dağıtıyor. Kazak işinde üretim kendisine ait olduğu için kar marjı da yüksek oluyor.

Şöyle düşünün 400 bayi kazak sezonunda ortalama 300 adet sipariş veriyor. Bu da 400*300: 120.000 kazak ediyor. Bu kazakların maliyeti 10 lira civarı ve toptan satışı da 20 lira. Yani kar oranı Yüzde yüz ve toplamda bir siparişte 120.000 * 10 : 1.200.000 liralık kar elde edilen bir satış hacmi gerçekleşiyor. Bunu kış sezonu boyunca 3 sefer yapan firma 3.600.000 Tl kar elde ediyor. Burada ki rakamlar temsili olduğundan sadece bu ticaretle bile bir sezonda tekstil sezonundan ne kadar para kazanıldığını göstermek için anlatılmıştır. Kazakları kendi üretmeyen bir kişi ise bu ticarette paranın gücünü kullanıyor.

Yani peşin para bağlayıp kazakları 14 Tl civarında alıp 20 liraya satmaya çalışıyor. Burada bahsetmediğimiz daha bir çok maliyet kalemleri de var. Konu sadece ticaret ile nasıl hızlı para kazanıldığını anlatmak içindir.